29 mars 2011

Sommartid.

Sommartid. Javisst dra fram klockan en timme och njut av ljuset.
Här i Sverige har vi snart lika många "förståsigpå-are" och myter kring tatueringar som tatuerare. Många av dessa myter har hängt med så länge att de har blivit till "sanningar".

Jag tänker inte bara på plast kring tatueringar utan även vårt klimat. I Sverige har vi fått för oss att det är dåligt att tatuera sig på sommaren. Naturligtvis säger ju sunt förnuft att man inte kan ligga i solen med ett färskt "sår" som tatueringen faktiskt är, och att det inte är bra att bada med den, men att vara ute, normalt i solen är inga problem. Hur gör de annars i andra länder med sommar året om??
Solens egenskaper är känd för att påskynda läkningen i många sjukdomsfall och man är inte på något sätt utsatt för någon fara om man är ute i solen.
Ska man däremot sola med en färdig tatuering så bör man smörja in den med en solskyddskräm. Anledningen till det är att solens uv-strålar i förlängningen bleker alla pigment. om du skulle glömma att smörja dig någongång gör  det inget. Det tar enormt mkt solning för att bleka bort din tatuering speciellt eftersom riktig tatueringsfärg idag innehåller 10 ggr så mkt pigment.

En annan myt är den om svanktatueringar hos tjejer och att detta skulle hindra dem att få epiduralsprutan, (ryggmärgsbedövning), i samband med förlossning. Den myten är så djupt rotad att sjukhuspersonalen tar det säkra före det osäkra, för de vet inte själva. I Sverige gjordes det en undersökning för 5 år sedan på universitetssjukhus ang bedövningar och tatueringar. Man vill inte att färgpigment ska följa med nålen in i ryggen, men det finns så många ställen att sticka patienten på att det aldrig är omöjligt! Då måste man i princip fyllt hela ryggen med färg. I undersökningen, som bl a Länsjukhuset i Kalmar hämtat en kopia av hos mig, berättar en av läkarna hur hon har satt minst 7000 epiduraler och aldrig behövt avstå pga en tatuering.

Metall i färg och magnetröntgen mm är också en vandringssägen. Visst fanns det kombinationer av färg som innehöll metaller men det var mååååånga år sedan. Tyvärr har det dykt upp andra cancerogena färger på internet då tatuering har fått ett uppsving tack vare tv. Var noga med att kolla vilken färg tatueraren använder.

Jag kan egentligen skriva en hel dag om dessa missuppfattningar men jag tror det räcker med info för idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar